Току-що научихте кои са най-добрите масла за коса, предназначени за процедури. Преди да започнете да прилагате масло върху косата и скалпа, трябва да знаете как да го направите по правилен начин, за да не увредите кичурите още повече.

Препоръчително е да знаете поне няколко метода за провеждане на процедури и да изберете този, който Ви подхожда най-добре.

Статията по-долу описва няколко метода за процедури с масло за коса, включително и за скалп. Има и съвети как да се прилагат маслата, за да се извлече максимална полза от процедурата.

Процедурата с масло за коса е името на процедурата, която се основава на приложение на естествено масло или специална смес от естествени масла върху косата и скалпа. С други думи, за да извършите процедура, можете да използвате едно естествено масло (налично в магазините с козметика), но се препоръчва да използвате смеси от внимателно подбрани масла, които се произвеждат от много козметични марки.

Процедурата с масло за коса може да има няколко форми

Най-важното за процедурата е да не се покрива само косата, но и скалпът. Само по този начин давате възможност на маслото да подхрани и регенерира мястото, от където започва красотата на косата (и също така завършва). Процедурата с масло за коса и скалп може да се извърши по няколко метода, споменати по-долу:

1. Нанасяне на масло върху суха коса и скалп – това е един от най-добрите методи. Изпълнява се преди измиване на косата чрез нанасяне на масло върху скалпа и върху цялата дължина на косата. Важно е косата и скалпът да са чисти, да не са утежнени от козметика (създава се покритие, което пречи на молекулите на маслото да проникнат). Тази процедура започва с нанасяне на масло върху скалпа. Препоръчва се косата да се раздели на части (на кичури) и маслото да се нанася постепенно. След като приключите с нанасянето върху скалпа, можете да продължите с нанасянето върху косата. По принцип не бива да се използва повече от една лъжица масло за една процедура. Препоръчително е да масажирате главата, покрита с маслото, така че да се стимулира кръвообращението и това да помогне на подхранващите вещества да навлязат дълбоко в скалпа и космите. Заслужава си да се отбележи, че естествените масла обичат топлината, затова се препоръчва да обвиете косата с топла кърпа.

Струва си да се спомене, че този метод може да бъде подразделен на две субкатегории (време):

  • Дълго – маслото трябва да се остави върху косата и скалпа за цяла нощ или поне за няколко часа и да се изплакне на сутринта с помощта на деликатен шампоан.
  • Кратко – маслото трябва да се остави върху косата и скалпа поне за половин час или максимум два часа. След това трябва да се изплакне с шампоан. Истината е, че този метод е идеален за начинаещи, тъй като помага да се уточни дали определен вид масло служи за определен тип коса.

2. Нанасяне на масло върху влажна коса и скалп – това е добър вариант за тези, които използват всеки ден по много продукти за коса или чиято коса е видимо увредена. Процедурата с масло върху влажна коса отваря космените кутикули, затова е и по-лесно на маслото да проникне и да се вмъкне във вътрешността на косъма. Вследствие на това се доставят повече вещества.

Също така, този метод може да бъде разделен на две подкатегории:

  • Преди измиване – това зависи от намокрянето на косата заедно със скалпа и нанасянето на маслото. Разбира се, можете да го направите с вода или, което ще има още по-добри резултати, билкова инфузия. Можете да използвате хвощ, коприва, екстракт от женско биле или лайка. Маслото трябва да преседи най-малко 30 минути, но естествено можете да го оставите за цяла нощ и да измиете косата на сутринта. Тази процедура подхранва дълбоко и улеснява достъпа на маслата във вътрешността на космите. Влажните, леко издигнати кутикули абсорбират повече полезни вещества.
  • След измиване – ако косата Ви е омазнена или покрита с дебел слой спрей за коса, измийте я внимателно. След това нанесете маслото, докато е влажна. Оставете го да преседи най-малко 15 минути. Чистата и влажна коса ще абсорбира ценните вещества по-бързо и по-ефективно. Можете да сте сигурни, че по време на такава процедура косата Ви ще абсорбира по-голямо количество регенериращи вещества. Накрая, маслото трябва да бъде отстранено от косата. Така че, измийте я и нанесете балсам богат на естествени вещества.

3. Процедура с масло в купа – това е много бърза форма на процедура с масло. Струва си да направите процедурата, когато нямате време да оставите маслото върху косата за по-дълго време. Този тип процедура се основава на комбинирането на купа с топла вода с избрано масло, или по желание билкова инфузия, или сок от алое, което хидратира кичурите и скалпа. Не забравяйте да не прекалявате с количеството на маслото, за да не утежни косата. Смесете всички вещества в купата и просто ги нанесете върху косата. Можете да нанесете сместа и върху скалпа, ще му се отрази добре. След това имате две възможности. Първо, можете да измиете косата или да оставите сместа, да увиете косата в кърпа и да я оставите да престои половин час.

Процедура с масло за коса. От какво имате нужда, за да я правите по-бързо?

Очевидно е, че за да направите процедура с масло за коса се нуждаете от естествено масло, което се избира като се има предвид съдържанието на мастни киселини.

Дори по-очевиден е фактът, че Ви трябва време, за да направите тази процедура.

Все пак, всичко това ли е рецептата за процедура с масло за коса. Има ли някакви аксесоари, които биха могли да улеснят и ускорят процедурата? Естествено, има такива неща!

Ето и списък на ценни атрибути, които ще улеснят процедурата с масло за коса:

1. ЧЕТКА ЗА БОЯ ИЛИ ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ. Ако имате затруднения с равномерното разпределение на маслото по цялата коса и скалпа и ако се страхувате да не нанесете твърде много масло, значи този атрибут е специално за Вас – четка за боядисване или четка за зъби. Почистете ги с масло и деликатно покрийте скалпа. Накрая, след като главата е покрита с маслото, направете лек масаж на скалпа, за да стимулирате кръвообращението в кожата и да се подобри усвояването на маслото. Освен това, процедурата с масло за коса, която се прави с такива приспособления, ще бъде ефективна и хигиенична.

2. ГРЕБЕН СЪС ШИРОКИ ЗЪБЧЕТА. Преди всичко, важно е да бъде изработен от дърво, а не от пластмаса. Такъв вид гребен ще помогне за разплитане на косата преди и след процедурата, както и за равномерното разпределение на маслото по цялата дължина на косата. Този вид гребен се грижи и за скалпа. Можете да бъдете сигурни, че няма да раздразните скалпа, докато си правите масаж.

3. ШАПКА ЗА БАНЯ. Всъщност този атрибут не подобрява нашата привлекателност, но е много практичен. Шапката за баня, сложена върху коса с масло, не само предпазва от разливания, но също така Ви позволява да запазите косата в топла среда. Това, от своя страна, ще улесни проникването на веществата от маслото по-бързо и по-интензивно. Топлината е ключов елемент в процедурата с масло за коса. Шапката за баня трябва да остане върху главата през цялото време на процедурата.

4. ЕСТЕСТВЕН ЛЕК ШАМПОАН. Шампоанът без SLS и SLES е сравнително важен, защото всеки друг шампоан, който е пълен с химикали и парабени, действа комедогенно. Измиването на косата след приключване на процедура трябва да бъде нежно, за да не се възпрепятства действието на маслото, а и да не попречи на възстановителните процеси. Всеки шампоан със съдържание на химически вещества променя естествените клетъчни процеси в скалпа. Очевидно това не е от полза нито за косата, нито за скалпа. Добра идея е да използвате деликатен шампоан за бебе като последна стъпка след процедурата с масло за коса.

5. БУТИЛКА С ДОЗАТОР. Тук можете да използвате всяка бутилка, която е останала след изчерпване на даден козметичен продукт. Това ще улесни нанасянето на маслото върху косата Ви. Ако обичате спрейове за коса, можете да добавите няколко капки масло към коприва, хвощ или инфузия от лайка и да изсипете сместа в бутилката с пулверизатор. Това е една от най-нежните, но едновременно с това ефективни форми на процедура с масло за коса.

Успех с процедурата с масло за коса!