Процедурата с масло за коса е ритуал или по-скоро процедура, която е популярна от векове и е описвана подробно в Аюрведа (Източна философия и медицина). Днес тази процедура се “завръща”, защото жените започват да осъзнават все по-добре какво се прилага върху косата, тъй като разбират, че дори и най-ексклузивният шампоан не е достатъчен, колкото и да се рекламира, че е единственото необходимо.

Продуктите за коса, като шампоани или балсами, съдържат много алкохоли, силикони и други подобни субстанции, които влошават състоянието на мастните жлези и допринасят за увреждането на косата.

Освен това, нашите познания относно продуктите за грижа за косата се се развили до такава степен, че вече не вярваме, че шампоанът може да възстановява или подхранва косата достатъчно добре. Ние сме наясно, че веществата с подходящо подбрани молекули са в състояние да регенерират косата, да проникнат дълбоко в космените луковици и да попаднат там, където тяхното действие ще бъде двойно. Веднъж след като са във вътрешността на косата, естествените вещества започват да фиксират кичурите и осигуряват защита срещу замърсявания. Такива продукти са маслата за коса – естествени вещества, извлечени благодарение на студено пресоване на семена и ядки, които са познати отдавна на много хора заради разкрасяващото им действие.

Естествени масла и процедура с масла за коса

Благодарение на естествените масла за коса може да се извърши процедура с масло за коса. На какво се основава? Това е една изключително проста процедура за грижа, при която се нанася масло върху косата. Процедурата може да се сравни с поставянето на маска за коса. Въпреки това, в повечето случаи маските за коса не абсорбират напълно, както и естествените масла.

Целта на процедурата е маслото да навлезе в косата и да подхрани космените луковици. В действителност, космените луковици са отговорни за здравето, красотата и развитието на кичурите. Ето защо космените луковици трябва да се разглеждат като център на нашето внимание по време на всяка грижа, която поемаме. Процедурата спомага за балансиране на процесите, протичащи в скалпа, като го оставя чист. Освен това подсилва космените луковици и улеснява растежа и развитието им. Благодарение на това изглеждат добре и са здрави.

Порьозност на косата – Теория, практика, здраве за косата

Естествените масла, които са предназначени за процедура за коса, трябва да съответстват на степента на порьозност. Важно е да използвате подходящ вид масло, защото маслата за коса са съставени от различни молекули и трябва да им се даде възможност да действат цялостно. Поради тази причина някои масла са подходящи за коса с малка порьозност, докато други са подходящи за коса с голяма порьозност.

Порьозност на косата – как да я определите?

Колкото по-издигнати са космените кутикули, толкова по-голяма степен на порьозност (по-увредени) имат кичурите. Добрата новина е, че е много лесно да разберете какъв е типът порьозност на Вашата коса в комфорта на собствения Ви дом. За да научите повече – поставете няколко кичура коса (след като е измита) в купа с вода. От решаващо значение е, обаче, да бъдете сигурни, че върху косата няма остатъци от козметични продукти. Освен това, водата, която ще използвате не трябва да бъде нито прекалено гореща, нито студена. Тези фактори трябва да бъдат взети под внимание, тъй като те определят достоверността на теста.

Оставете кичурите коса в купата с вода за около 10 минути и след това проверете до къде е потънала.

  • Ако плува на повърхността, това означава, че кутикулите са плътно прилепнали = коса с малка порьозност.
  • Ако кичурите са стигнали до средата на купата, това означва, че косата е сравнително здрава, но все пак изисква грижи = коса със средна порьозност.
  • Ако косата е потънала до дъното или близо до него, това означава, че кутикулите са широко отворени = коса с голяма порьозност.

Щом разберете какъв тип порьозност има Вашата коса, можете да изберете подходящото масло, което да съответства на Вашите кичури.

Коса с малка порьозност – необходими са масла с малки молекули, в чиито състав да преобладават НАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ.
Коса със средна порьозност – необходими са масла със средна големина молекули, заедно с всички мастни киселини, които принадлежат към групите на ОМЕГА-7 и ОМЕГА-9.
Коса с голяма порьозност – необходими са масла с големи молекули, заедно с всички мастни киселини, които принадлежат към групите на ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6.

Затова, преди да купите дадено масло си струва да проверите какви мастни киселини преобладават в състава му, за да разберете дали са подходящи за Вашата коса.